Sådan opretholder du en god forbrænding.

Der skal naturligvis tilføres ilt til et bål for at holde det i gang, men jo mere ilt man tilfører, jo mere afkøler man også bålet og får derfor den modsatte effekt af den oprindelige hensigt. Derfor er det en fordel at finde det materiale at brænde af, som man kan holde i gang med mindst muligt ilt, samtidig med at man opretholder en god forbrænding.

For lav forbrænding

Hvis man tilfører for lidt ilt, så soder forbrændingen og man vil opleve, at ens brændeovn eller pillefyr bliver helt sort og fyldt med sod. Ved for lav forbrænding får man heller ikke nok ud af sit brænde, da det blot vil ulme væk og ikke afgive den varme, som det ville være i stand til med den rigtige forbrænding. Desuden bør man være opmærksom på at de partikler, som er i sod er brændbare og derfor er det ikke ønskeligt at de aflejres i for store mængder i ens skorsten. Langt de fleste skorstensbrande skyldes, at der går ild i den sod, som er aflejret i skorstenen. Det er derfor meget vigtigt, at man sørger for at bestille ekstra skorstensfejning, hvis man har en mistanke om, at der kan være kraftige aflejringer af sod i skorstenen. Man vil altid kunne se en lav forbrænding ved at brændekammeret i fyret eller i brændeovnen er helt sort.

For høj forbrænding

I den modsatte ende kan man sige, at hvis man går efter at tilføre så lidt ilt som muligt, så kan man jo bare brænde papir af – og ja det er faktisk helt optimalt for forbrændingen. Men det er ikke optimalt for hverken håndteringen eller for hverken brændeovn eller pillefyr. Papir har en meget lav massefylde og det vil med andre ord sige, at det fylder helt vildt. Et af de materialer, som kommer tættest på papir er træpiller. Træpiller er altid helt tørre og så har de en passende overflade til, at ilden kan brænde uden at der skal tilføres ret meget ilt. Hvis man kommer til at tilføre for meget ilt til ens bål i brændeovnen eller i fyret, så vil man kunne se det på flere måder. Det mest synlige bevis vil være at finde inde i selve brændekammeret, hvor asken vil fremstå hvid eller lysegrå og siderne i brændekammeret kan desuden også godt komme til at fremstå meget lyse. Hvis man har fået lavet en helt gal høj vurdering af mængden af ilt, så vil man desuden kunne have svært ved at holde temperaturen på sit pillefyr eller sin pilleovn oppe på det ønskede niveau.
En ting som man ikke opdager før man får rettet fejlen er, at man har et alt for højt forbrug af fx træpiller. For meget ilt afkøler bålet i brandkammeret og trækker store mængder af varmen med sig op igennem skorstenen.

Den perfekte forbrænding

Den perfekte forbrænding opnås ved at man bruger tid på at afveje sine træpiller eller andet brænde grundigt og få indstillet sit fyr efter det. Det kan tage forholdsvis lang tid at indstille fyret helt optimalt og derfor skal man tænke sig grundigt om, inden at man giver sig til at skifte brændsel.
En perfekt forbrænding efterlader brændekammeret med let gråbrune sider og en løs gråbrun aske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *