Hvorfor er der forskel på størrelsen på træpiller?

Selvom man plejer at sige af fx 6 mm træpiller er noget hårdere presset end 8 mm træpiller er, så er der alligevel mere massefylde en liter 8 mm træpiller i forhold til 6 mm træpiller.

Grunden til at 8 mm træpiller er tungere er meget simpel. Der er mindre luft imellem pillerne, da der ikke er så mange piller.
Foruden det faktum, at der er mere brændbart materiale pr. kubikcentimeter, så giver 8 mm træpiller også en længere brændetid, da der er mindre overflade. Dette er en fordel, hvis man skal bruge træpillerne til et pillefyr, men til en træpillebrændeovn kan det være en ulempe.
Jo mindre mængde piller, som man skal brænde af af gangen, jo kortere brændetid ønsker man. Hvis man skal brænde træpiller af i en træpillebrændeovn, så har man ikke plads til så mange piller af gangen og det kan være svært at holde gang i 8 mm piller, da temperaturen er for lav. Derved er der risiko for, at man får en alt for lav forbrænding og ender op med en tilsodet pillebrændeovn.

I et pillefyr er der plads til mange flere piller og derfor vil man kunne holde en meget højere temperatur og på den måde behøver man ikke tilføre nær så meget ilt til bålet. Modsat så kan man have svært ved at få en optimal forbrænding ud af 6 mm træpiller i et træpillefyr, da de brænder alt for hurtigt. Fyret vil derfor meget hurtigt komme op på den ønskede temperatur og herefter vil det drosle ned. Her kan der være risiko for at fyret går ud og hvis man ikke har et fyr med selvtænder, så kan det give problemer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *