Pillebrændeovne til vand eller pillefyr?

Man kan på markedet finde en del pillebrændeovne til vand og det kan umiddelbart godt virke til at være en god ide, at sætte sådan en ind i stedet for at købe et pillefyr. Men er det nu også en god ide?

Hvad kan en pillebrændeovn til vand / centralvarme?

En pilleovn til centralvarme giver mulighed for, at man kan koble den til ens centralvarmesystem, hvilket vil sige at den kan varme vandet til radiatorerne eller gulvvarmen og den kan også lave varmt brugsvand – det vil sige vand til at gå i bad i, til opvasken m.m.
En pilleovn af denne typer bruges derfor både til opvarmning af luft og af vand. En pillebrændeovn af denne type vil typisk have en fordeling på ca. 30% energi til opvarmning af luft og resten går til opvarmning af vand.

pillebrændeovn med WiFi

Hvorfor vælge en pilleovn til centralvarme frem for et pillefyr

Der er tre grunde til at vælge en pillebrændeovn til vand frem for et pillefyr.

  1. Man har ikke pladsen til et pillefyr og kan derfor drage fordel af, at pilleovnen ikke fylder ret meget
  2. Til opvarmning af fx sommerhus kan der være mange penge at spare, da opvarmning med el er meget dyrt og der er ikke langt fjernvarme eller gas ind i ret mange sommerhusområder.
  3. En brændeovn skaber hygge.

Ulemper ved en pillebrændeovn til vand i stedet for et pillefyr

Der er rigtig mange grunde til, at man ikke skal være en pillebrændeovn til vand fremfor et pillefyr. Og her er det vigtigt at være opmærksom på, at der kun er tale om pilleovne til vand og ikke ganske almindelige pillebrændeovne, som kan være et rigtigt fint supplement til den eksisterende varmekilde.

  1. Det larmer og støver inde i huset
  2. Anskaffelsesprisen er større som på et pillefyr, der er mere optimalt til opgaven
  3. Der er meget større opgraderingsmuligheder ved et pillefyr
  4. Et pillefyr er meget mere økonomisk i drift
  5. Det er et noget større arbejde at holde en pillebrændeovn i drift
  6. Mere manuelt arbejde end ved et pillefyr

Larm og støv fra en pillebrændeovn

En pillebrændeovn står typisk et centralt sted i huset og man er derfor ikke interesseret i at kunne høre den.
I dag larmer pillebrændeovne minimalt, men det kan ikke undgås at de larmer lidt. Man finder ikke ret mange ovne, hvor producenten har lavet en støjtest for at bevise, at de har produceret en støvsvag pillebrændeovn. Grunden til dette skal findes i, at en pilleovn larmer væsentligt mindre, når den er helt ny. Så derfor kan man ikke med sikkerhed sige, hvor mange dB at ovnen udsender.
En pillebrændeovn skal have påfyldt træpiller og det støver. For nogle mennesker betyder det ikke så meget med lidt støv og for andre er det klart noget, som de hellere ser i deres udhus end inde i selve deres beboelse.
pillebrændeovn langå

Prisen på en pillebrændeovn til vand

Hvis man skal have en pillebrændeovn til vand, så ligger priserne på omkring 30.000 kr. hvis man skal have en med et nogenlunde fornuftigt magasin og i en rimelig kvalitet. Danmarks mest solgte pillefyr er et Scotte Mini Pillefyr og det kan fås for omkring 20.000 kr. for den mindste model.
Hvor en pillebrændeovn typisk vil ligger og køre med stort set fuld kapacitet hele tiden, så kan man vælge at købe et pillefyr, som har noget mere kapacitet og derfor ender ud med en højere virkninggrad. Desuden har langt de fleste pillefyr vejrkompensering og der kan der også spares en del i den daglige drift.
En anden meget vigtig detalje at være opmærksom på med pillebrændeovne er, at nogle modeller er voldsomt dyre i reservedele. Og da det er mekanik, som kører stort set hele tiden, så vil der komme slid på fx sneglen, eltænderen og mange andre dele.
Her er det igen værd at fremhæve et Scotte pillefyr som alternativ, da reservedelene fra NBE hører til i den lave ende af skalaen i stedet.

Opgraderingsmuligheder

En pillebrændeovn kan ikke opgraderes, uden at man udskifter hele ovnen til en ny. Hvis man køber et pillefyr, så vil man have mulighed for at tilkøbe opgraderinger i form af forbedrede styringer, større pillesilo m.m.

Økonomien i en pillebrændeovn

En pillebrændeovn til centralvarme er billigere at bruge end fx opvarmning med olie. Men det kan ikke følge med et almindeligt pillefyr. En pillebrændeovn kan naturligvis indstilles, så det opnår så høj en virkningsgrad som muligt. Men mange af de virkelig besparende teknologier, såsom vejrkompensation, er ikke kommet til ovnene endnu og man kan derfor ikke drage nytte af ændringer i vejret.

Desuden gør den lille tank, at man nogle gange er nød til at købe sine træpiller i mindre sække og derved bliver de dyrere.

Man kan desuden spare en del penge på træpiller, hvis man har mulighed for selv at hente dem i trailer eller ved at få dem leveret løst og blæst ind. Men der er ikke ret mange, som  har lyst til at skulle slæbe løse træpiller ind i deres stue for at fylde brændeovnen op….

Driften af en pillebrændeovn

Selve det at holde en pillebrændeovn kørende er ikke noget stort arbejde. Der hvor udfordringen typisk kommer med en pillebrændeovn til vand er, at den bruger rigtig mange træpiller og skal derfor fyldes ofte.

Hvis man har et hus på omkring 100 kvm, så skal man forvente, at man som minimum skal fylde tanken på en træpillebrændeovn til vand to gange om dagen. Og i koldere periode vil dette sagtens kunne fordobles. Og det er her den største udfordring med en brændeovn til centralvarme er – fordi det betyder, at man ikke kan tage afsted hele dage om vinteren, uden at man skal have nogen til at komme og fylde tanken op. Og når det er rigtigt koldt, så er der stor risiko for, at ens magasin løber tør, mens man er på arbejde.

Så derfor anbefaler langt de fleste forhandlere af pillefyr og brændeovne kun, at man vælger en brændeovn til vand til sit sommerhus eller lignende. Men da man oftest er i sommerhuset om sommeren, så anbefaler de fleste faktisk, at man vælger en almindelig pillebrændeovn til sommerhuset, da denne er langt billigere og så kan man nøjes med at varme brugsvandet op med en el-vandvarmer eller med solvarme.

pillebrændeovn Thermorossi

Manuelt arbejde ved en pillebrændeovn

En pillebrændeovn har ikke helt den teknologi, som et pillefyr har. Derfor kræver den noget mere vedligeholdelses i form at rengøring og tømning. Langt de fleste pillefyr har i dag komprimering af asken, kompressorens og meget mere.

Grundet støj fra en kompressor m.m. så er der nogle af de teknologier, som man ikke ønsker at have i sin pillebrændeovn og derfor er man nød til selv at lave noget mere manuelt arbejde for at holde ovnen ren.

Men der er også mange teknologier, som gør en pillebrændeovn at foretrække fx til sommerhuset eller andet. I dag kan man nemlig få en del brændeovne, der har både en fjernbetjening og som også kan styres via WiFi. Derfor kan man via internettet fx bede sin brændeovn om at starte op nogle timer før, at man selv ankommer til sommerhuset eller ferielejligheden. Dette gør dem til meget foretrukne i den type bolig fremfor fx elvarme. Hvis man har valgt en almindelig pillebrændovn, så kan det anbefales at man også inverterer i en el-hurtig vandvarmer, som kan varme brugsvandet op på meget kort tid, når man selv ankommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *