Undgå lav luftfugtighed ved brug af brændeovn

Når man bruger brændeovn, så udtørrer fyringen luften i lokalet. Det er ikke noget spørgsmål, det er fakta. Men du kan selv gøre en del for at tilføre ekstra fugt til luften igen.

Er der lav luftfugtighed i dit hjem?

Hvis du har og bruger brændeovn, så har du muligvis oplevet, at du føler, at du har været tør i næse og/eller hals. Nogle personer vil også opleve, at deres hud tørre ud og måske endda sprækker. Specielt i vintertiden ved længere perioder med frost, vil man kunne opleve ekstra tørhed i luften. Hvis du gerne vil have helt styr på, om du har for lav luftfugtighed, så kan du købe et hygrometer, som kan fortælle dig, hvor mange % luftfugtigheden er på.

Hvorfor falder luftfugtigheden?

Grunden til at luftfugtigheden falder er, at brændeovnen dels bruger temmelig meget luft til forbrændingen og dels, at vandet i rummet fordamper fra luften, når der bliver varmere.

Brændeovnen skal bruge rigtigt meget luft og den får luften ved at tage den fra rummet af. Når der så er frostvejr udenfor, så vil den nye luft som kommer ind ikke indeholde ret meget vand og derfor falder luftfugtigheden yderligere.

Er der høj luftfugtighed i dit hjem?

Hvis du fyrer regelmæssigt i din brændeovn, så er det ikke særligt sandsynligt, at du har høj luftfugtighed i dit hjem. Men specielt hvis du bruger din brændeovn som primær varmekilde, så skal du være opmærksom på, at du meget let kan få problemer med skimmelsvamp. Problemet opstår af to årsager. Dels spreder varmen sig som stråler ud fra et punkt og for det andet, så sker der store temperatursvingninger, når man bruger brændeovn. Temperatursvingningerne kan skabe kondens, som kan give fugtproblemer der, hvor varmen aldrig rigtig kommer hen. Dette kan fx være mellem din sofa og en ydermur. Så selvom dit hygrometer siger, at du har lav luftfugtighed, så skal du stadig sikre dig mod fx skimmelsvamp.

Sådan forebygger du lav luftfugtighed

Her kommer lige et par gode råd til, hvordan du kan forebygge at din luftfugtighed bliver for lav eller hvordan du kan forsøge at få lidt højere luftfugtighed, hvis den allerede er blevet for lav.

  1. Normal forbander man, at man tørrer tøj indendørs, men hvis du har problemer med luftfugtigheden, så er det faktisk en ganske effektiv måde at tilføre ekstra fugt til luften på – og tøjet skal jo tørres alligevel.
  2. Sæt vand på brændeovnen. Man kan købe nogle rigtig smarte tekander, som er beregnet til at sætte på brændeovnen. Eftersom der bliver meget varmt ovenpå en brændeovn, vil jeg ikke anbefale, at man tager en tilfældig tekande til formålet. Man kan få disse tekander til brændeovn i mange farver og designs og det er ret effektivt.
  3. Sæt vand i skåle forskellige steder. Hvis man har meget lav luftfugtighed, så er det ofte ikke nok blot at sætte vand på brændeovnen. Derfor kan det være en god ide, at man sætter skåle eller vaser med vand forskellige steder. Man kan lave rigtig mange flotte dekorationer med vand. Og jeg vil få taget nogle billeder af nogle af mine egne og lægge dem på ved lejlighed.
  4. Vask gulv ofte. Hvis jeg er ramt af voldsom lav fugtighed, så vaske jeg fx lige mit gulv en ekstra gang. Det giver en kæmpe overflade, hvor vandet kan fordampe fra og det er rigtigt effektivt.
  5. Hvis jeg ikke har tiden til først at støvsuge og så vaske gulve, så tager jeg sommetider en forstøverflaske med vand og sprayer mine gardiner med. Dette hæver også fugtigheden ret hurtigt, men det tager noget tid at spraye en halv eller en hel liter vand ud og man kan godt blive lidt træt i fingrende af det.

Jeg håber, at du kan bruger nogle af mine råd til noget og du er meget velkommen til at give din mening til kende og endnu bedre, fortælle hvis du har et godt råd til at øge luftfugtigheden i rummet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *