Rensebørster til pillefyr – rensning af røgrør på stokerfyr

Rensebørster til pillefyr

Rensebørster til pillefyr er lavet i stål og er meget hårde. Dette gør, at en rensebørste virker allerbedst, hvis den har de samme dimensioner som det pillefyr eller det røgrør, som den skal rense.
Som med langt de fleste andre børster, så er det enden af rensebørsten, som har den største effekt og derfor er man ikke interesseret i, at hårene på børsten bliver presset sammen, så det er siden af rensebørsten, der rammer røgrøret i stedet for enderne.
Derfor er det vigtigt at du bruger en rensebørste på fx 50 mm til et 50 mm røgrør og en 60 mm rensebørste til et røgrør på 60 mm.
rensebørste til pillefyr

Rensebørste til brændeovn.

Hvis man har en pillebrændeovn, så har man også røgrør som skal renses og til dem bruger man ikke rensebørster i stål. Til en pillebrændeovn bruger man i stedet for en rensebørste med hår i nylon. Selvom nylon er væsentlig blødere end en rensebørste af stål, så er det vigtigt stadig at være opmærksom på, at det er enden af hårene, som er effektive og derfor skal man købe sin rensebørste i samme mål som røgrørene er.
rensebørste til pilleovn

Billige rensebørster til pillefyr

Når man skal ud og have nye rensebørster til sit pillefyr, bør man kraftigt overveje om man mener, at det kan betale sig at købe billige rensebørster til stokerfyret. Nogle af de bedste og mest holdbare stålbørster til at rense røgrør med koster lige i underkanten af 200 kr. for de største, hvis man skal have en almindelig rund rensebørste til sit fyr. Og selv hvis man vil have en rigtig kraftig boremaskinebørste, så kan man få en af rigtig god kvalitet til under 300 kr.

Hvornår skal man rense sine røgrør?

Der står oftest i manualen, hvor langt tid der bør gå mellem rensning af røgrør og tømning af askeskuffer. Dette er enten opgivet i den mængde brændsel, som kan afbrændes imellem rensningerne eller i tid. Ofte står der, at man skal rense for hvert ton eller hvert halve år. Det betyder ikke, at man bare skal rense sine røgrør hvert halve år. Det betyder, at hvis man ikke når at brænde 1 ton piller af, inden at der er gået et halvt år, så skal man rense sine rør og ellers skal de renses hvert halve år – også selvom man ikke har fået brændt 1 ton piller af.

Hvad sker der, hvis røgrørene er stoppede?

Tilstoppede røgrør fungerer som en bremse på den røg, som gerne skulle trække op i skorstenen. Hvis røgen ikke kan komme væk, så nedsættes forbrændingen og kedlen vil sode til. Så hvis du har problemer med, at din brændekedel i pillefyret bliver sort og soder til, så kan det være en god ide at tjekke dine røgrør. En sodet kedel kan dog have mange andre grunde og hvis ikke dine røgrør at stoppet til, så må du lede efter forklaringen andre steder.

Hvordan renser man røgrør på pillefyr?

Sådan renser man sine røgrør på en Pellux pillestoker.
1. Sluk fyret og vent til det er kølet af.
2. Åbn til røgrørene og fjern retarderene.
3. Børst alle tre røgrør grundigt med en rensebørste i den rette størrelse.
4. Monter retarderene igen og luk til røgrørene (tøm evt. askeskufferne inden du starter fyret igen).
5. Start fyret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *