Må man selv sætte en skorsten op?
Man må gerne selv sætte en skorsten til sit fyr eller brændeovn op, men man skal være opmærksom på de mange regler, som der findes på området og at man skal have skorstensfejeren til at godkende skorstenen, inden den tages i brug. Hvis man ikke køber den rigtige skorsten eller hvis man får sat den forkert op, så får man nemlig ikke lov at fyre i brændeovnen eller fyret og så er den billige løsning med selv at sætte en skorsten op lige pludselig ikke så billig alligevel. Faktisk ender det for flere med, at man i stedet for at spare penge, kommer til at betale meget mere end forventet.
Billige skorstene
Man kan sagtens finde en billig skorsten, men det kan ofte ikke betale sig. Jo billigere skorstenen er, jo ringere materialer er den lavet af og jo hurtigere skal man ud og have fat i en ny skorsten.
Køb en skorsten af god kvalitet
Man kan sagtens finde en kvalitets skorsten til rimelig pris. Og hvis man køber en skorsten af god kvalitet, så har man ofte også langt større tilpasningsmuligheder.
Køb en skorsten, som passer til dit behov
Der er stor forskel på, hvilken skorsten man har behov for. Det kommer an på, hvilken varmekilde den skal kobles til. Jo flere kW en varmekilde kan lave, jo større krav stiller det til hvor meget røg en skorsten skal kunne fjerne = hvor meget træk der skal være i skorstenen.
Hvad bestemmer skorstenens kapacitet?
Hvor meget træk der er i en skorsten bestemmes af både størrelsen på hullet i skorsten, skorstenens højde, skorstenens isolering og skorstenens omgivelser.
Størrelsen af hullet
Jo større hul der er i skorstenen, jo mere røg kan der komme igennem. Men hvis hullet er stort, så kan man også risikere at røgen slår tilbage igennem skorstenen, hvis ikke ens skorsten har en højde og nogle omgivelser, som lader skorstenen komme op i det fri, så turbulensen skaber træk i den.
Højden på en skorsten
Jo højere en skorsten er, jo mere træk kommer der i den. Men jo højere en skorsten er, jo mere materiale er der brugt til at lave den og derfor stiger prisen på en skorsten i takt med højden. Højden på ens skorsten skal dog være så høj, at man får skorsten mindst en halv meter over ens egen tagryg. Og hvis der er mange høje bygninger eller træer omkring ejendommen, så kan det være nødvendigt med en højere skorsten.
Skorstenenes isolering
Når røgen forlader ens fyr eller brændeovn, så har den en forholdsvis høj temperatur. Temperaturen er meget afhængig af, om ens varmekilde udnytter røggastemperaturen. Trækket i skorstenen er meget afhængigt af, om ens skorsten er varm eller kold og derfor kan det være en stor fordel at have en isoleret skorsten i nogle tilfælde.
Skorstenens omgivelser
Omgivelserne til ens hus kan være meget varieret og hvis man er placeret i et område med mange bygninger eller med meget høje træer, så kan der skabes en turbulens fra omgivelserne, som får vinden til at trykke røgen retur i skorstenen igen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at sætte en overdimensioneret skorsten op (en der er for hul og høj i forhold til varmekilden) og herefter montere et spjæld til at tilføre ekstra luft for ikke at ”suge” varmen ud af fyret.
Snak med din forhandler
Hvis du er i tvivl om, hvilken skorsten du skal vælge til dit fyr eller brændeovn, så kontakt din forhandler og lad ham eller hende hjælpe dig. Personligt har jeg haft stor hjælp i at kontakte www.hedestoker.dk
Valg af skorsten
Foruden alle de ovennævnte ting, så skal man også finde ud af, hvilket materiale man ønsker sin skorsten i.
Der findes et hav af forskellige typer af skorstene, som har hver deres fordele og ulemper.
Hvis du gerne vil vide lidt mere om de forskellige typer af skorstene, så kan du finde beskrivelser af nogle af typerne herunder
- Stålskorsten
- Enkeltmodul skorsten
- Dobbeltmodul skorsten
- Keramisk skorsten
- Isokern nedsænkningsrør