Dette spørgsmål stiller alle købere af pillefyr sig selv, når de skal ud og investere i et nyt pillefyr og svaret er langt fra enkelt.
Når du skal beslutte dig for, hvilket pillefyr du skal vælge, så er du i første omgang nød til at træffe nogle helt andre valg.
1. Hvad er dit behov
2. Hvad er dit budget
3. Hvor meget arbejde må det give
4. Hvad vil du gerne fyre med
Hvilket behov skal dit nye pillefyr dække?
I første omgang er du nød til at finde ud af, hvor stort eller hvor lille et pillefyr du skal have. Hvis du har et meget lille hus og ikke kan bruge et pillefyr, der kan lave mere end 10 kW, så vil du allerede her skille en del pillefyr fra som mulige kandidater. Og hvis du har et hus på 400 km med tilhørende værksted, som du også gerne vil have varmet op, så afskærer dette også nogle modeller eller producenter
Hvor mange kW fyret skal være på afhænger både at husets størrelse og af isoleringsgraden. Den første del er ret let at regne på, mens den anden ikke umiddelbart er målbar. Men hvis man har et hus med en nogenlunde ordentlig isolering, så kan man bruge en tommelfingerregel der siger , at man skal regne med ca. 50 watt pr. kvm. Det vil sige, at et hus på 200 kvm. skal bruge et fyr på 10kW. Men man bør altid have i tankerne, at et fyr har et max og et minimum og derfor kan det være en fordel at købe et fyr, som er en tand større, end det som man skal bruge – men kun hvis fyret kan drosles ned til de ønskede watt. Hvi s man køber et for stort pillefyr, så er man nød til at lukke noget af varmen ud gennem skorstenen, fordi fyret ellers ville få ud og det er på sigt en rigtig dyr løsning. Men det er også en dyr løsning, hvis man finder ud af, at ens pillefyr er lidt for lille og derfor skal skiftes ud.
Hvis man ikke selv har en ide om, hvor stort et fyr man skal have, så kan man få lavet en beregning af en energivejleder eller man kan tage fat i en af de professionelle forhandlere af pillefyr, som med mange års erfaring også kan fortælle, hvilken størrelse fyr man skal have til sit behov og sin type bolig.
Hvad er dit budget?
Man kan også lige så godt fra starten af lægge sig nogenlunde fast på, hvor mange penge det nye pillefyr må koste. Hvis man ikke har mere end 50.00 kr. at gøre med, så er der ingen grund til at sætte sig ind i, hvad et Twinheat kombifyr kan og dækker af behov.
Ofte vil ens budget være præget af, at man fx ikke vil ud og låne penge til et fyr eller at man måske kun forventer at bo i huset i en vis periode og derfor ikke vil lave en vild investering. Nogle går også den anden vej og siger, at man bare vil have et fyr, som kan passe sig selv og kræver minimal vedligeholdelse og så er budgettet ikke så afgørende.
Hvis man skal ud og låne til et nyt pillefyr, så kan det anbefales, at man i første omgang prøver at tage en snak med ens egen bank, men også at man tager et kig på nogle af de låneaftaler, som man kan få gennem forhandlere af fyr. De har nemlig nogle gange bedre aftaler, end man selv kan lave i banken.
Hvor meget arbejde må fyret give?
Det er også rigtigt vigtigt at gøre sig klart, hvor meget kan og vil bruge af tid på et pillefyr. Fordi selv om der findes fyr, som kræver minimal vedligeholdelse, så kræver alle pillefyr en eller anden form for indsats.
De nye RTB selvrensende pillefyr er nok noget af det, som kræver mindst arbejde, hvis man få sat en ordentlig pillebeholder på. Men trods en god pillesilo, så kan denne alligevel ikke indeholde de mellem 3 og 6 tons træpiller, som en typisk husstand med pillefyr bruger. Og selvom man køber et pillefyr, som er selvrensende, så skal der stadig tømmes aske af en gang imellem.
Hvad vil du gerne fyre med
Hvis du vælger et rent pillefyr, så er valget ret let. Men mange forveksler et rent pillefyr med et stokerfyr, som kan fyre med flere forskellige materialer. Hvis man fx har adgang til billigt korn, så kan det være, at man skulle vælge et stokerfyr, som kunne håndtere dette. Eller hvis man i perioder kunne være så heldig at få billigt flis eller måske endda kan lave det selv, så bør man jo kigge efter et fyr, som kan køre med noget større stykker brændsel. Men hvis man gerne vil op og kigge på fyr, som fx kan håndtere korn og flis, så skal man også forvente, at man skal have et fyr, som er lidt dyrere i indkøb. Men hvis det bliver sparet ind igen, så kan det være en rigtig fornuftig beslutning.
Dog bør man være opmærksom på, at hvis man gerne vil have så lidt arbejde som muligt, så er en klar anbefaling, at man holder sig fra stokerfyr eller i hvert fald holder sig til at fyre med træpiller af god kvalitet.
Hvis man fyrer med korn eller flis, så kan indholdet af vand være meget forskelligt fra gang til gang og desuden kan der være noget råd i begge produkter, som nedsætter effekten af forbrændingen. Hvis man køber træpiller fra en god producent, så får man et produkt, som indeholder en vis mængde vand og det gør det også ved næste levering. En af de ting´, som der går mest tid med ved brugen af pillefyr, er justeringen til en optimal forbrænding. For hver gang at man ændrer på sit brændsel, så skal man igen justere på fyret. Så hvis man gerne bare vil justere en gang eller have en montør til at indstille det, så bør man benytte sig af kvalitets træpiller fra en god og stabil leverandør.