Når man skal bruge sten til sin brændeovn eller pejs, så skal man have fat i nogle sten, som kan tåle rigtig meget varme. Med andre ord, så skal man have fat i ildfaste sten. Almindelige mursten vil flække, hvis de udsættes for alt for meget varme og i værste fald kan de sprænges.
Hvad er ildfaste sten?
Ildfaste sten bliver lavet at såkaldte mekaniske materialer. Det er materialer, som ikke må blive påvirket fysisk af varme ved temperaturer på under 1300 grader. Hvis man snakker om ildfaste byggesten, så er det jo vigtigt, at de kan holde til at blive varmet op og afkølet rigtig mange gange, uden at de ændrer sig i facon. Hvis man brugte almindelige mursten, så ville murstenene ændres og man ville ikke får det samme resultat, som man får med ildfaste sten.
Hvad er ildfaste sten lavet af
Ildfaste sten er ofte lavet af chamottesten, som er ildfast ler. Produktionen af ildfaste sten er i store træk den samme som produktionen af teglsten – dog med den store forskel, at ildfaste sten bliver brændt ved temperaturer omkring de 1300 grader. Det ildfaste ler som ildfaste sten bliver lavet af indeholder store mængder af aluminiumoxid. Chamottesten har det laveste indhold af aluminiumoxid og er derfor en af de billigste ildfaste sten. Jo mere aluminiumoxid der er i det ler, som stenen bliver lavet af, jo mere varme kan stenen tåle inden den begynder at ændre facon. Nogle af de mest ildfaste sten kalder man for mullitsten eller korrundsten.
Hvad bruges ildfaste sten til
Ildfaste sten bruges til pejs og brændeovn og har desuden den egenskab, at de er gode til at lede varmen fra stenene og ud i omgivelserne.
I dag bruger man i højere grad skamolplader – der fungerer lidt på den modsatte måde af ildfaste sten, da skamolplader isolerer mod varmen i stedet for at absorbere den