Hvad er biovarme

Biovarme en varme fra biologiske produkter fx træpiller er almindeligt træ. Biovarme betyder også, at man opvarmer sit hus eller lejlighed og det vand, som bruges i huset på en energirigtig og besparende måde
Der findes en lang række produkter på markedet, som giver en effektiv og økonomisk varme til dit forbrug.

Biovarme med pillefyr

Langt de fleste pillefyr er effektive og med korrekt forbrænding og kvalitets pille, så er denne opvarmningsform langt mere miljørigtig end brugen af fossile brændstoffer. Hvis man snakker nyere pillefyr, så er effektiviteten helt i top. I dag må man slet ikke opstille nye pillefyr, som ikke har en rigtig høj effektivitet. En høj effektivitet betyder, at fyret udnytter så meget af brændslen som muligt.

I gamle dage brændte man bare noget flis eller nogle træpiller af inde i kedlen og hvis man ikke kunne bruge varmen, så ledte man røgen ud i skorstenen. I dag er pillefyrene blevet meget mere tekniske og de kan selv tænde op, når det er nødvendigt. Derfor lader pillefyret bare bålet inde i kedlen gå ud, hvis der er mere varme, en man har brug for og så tænder det selv op igen, når behovet for mere varme er tilstede.

Desuden har man udviklet en masse forskellige ting, som gør, at man kan holde på varmen inde i fyret, så man ikke kun udnytter den varme, som kommer fra selve bålet inde i kedlen, men man fører også røgen fra bålet rundt i nogle rør, så man opsamler meget af varmen, inden man lukker røgen ud igennem skorstenen. På den måde får man meget større udnyttelse af afbrændingen.

Biobrændsel

Hvis man går meget op i skåne miljøet, så kan man desuden handle forsøge at handle mere miljørigtigt ind, når man skal indkøbe sine træpiller. Hvis man køber billige træpiller fra udlandet, så kommer disse typisk fra træer, som er fældet udelukkende for at lave brændsel af dem. Derfor er denne form for træpiller meget mere belastende for CO2 regnskabet end, træpiller, som er lavet af restprodukter.

Men rigtig mange danske firmaer (og også nogle af de udenlandske), har specialiseret sig i at lave træpiller af restprodukter. Det vil sige, at deres træpiller bliver lavet af affaldsprodukter fra fx savværker og produktion af produkter af træ. På den måde belaster træpillerne ikke Co2 regnskabet på samme måde, fordi det er træ, som skulle have været smidt ud.

Hvordan fungerer et pillefyr

Et pillefyr kobles på dit vand og det giver dig varmt vand i dine haner, så du kan komme i bad og fx vaske op. – det som kaldes for brugsvand. Men det kobles også på det vand, som bruges til at varme dit hus eller din lejlighed op med.

En stor del af pillefyrene har to kredse, så de kører med en temperatur til dit brugsvand og en noget lavere temperatur til din varme.
Man kan sagtens køre med samme temperatur til både varme og til brugsvand. Men vandet til varme har et varmetab, som bliver større, når man kører med meget høj varme og derfor ønsker man af økonomiske hensyn at køre med så lav varme som muligt, da dette giver en langt højere effekt målt i udnyttelsesgrad.

Inde i et pillefyr er der et lille brændkammer og herinde sker forbrændingen. Bålet kom er inde i brændkammeret får tilføjet ganske få træpiller af gangen og holder på den måde en stabil varme. Hvis kedlen bliver for varm, så skruer fyret selv ned for tilførslen og hvis den bliver for kold, så køres der flere træpiller ind. Nogle gange slukker fyret helt – fx på en varm sommerdag. Når temperaturen falder om natten, så starter fyret selv op igen og laver varmt vand til dine radiatorer eller din gulvvarme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *